Томас Верни и неговите упражнения за бременни

Томас Верни

Томас Верни, психиатър и основател на Пре- и постнаталната психологична Асоциация на Северна Америка (PPPANA). Той е един от водещите световни експерти за ефекта на пренаталната и ранната постнатална околна среда върху развитието на личността.

В неговата книга „Възпитаване на нероденото дете”, която пише със съавтор с Памела Уайнтрауб, Верни показва как да се грижим за бебето си чрез комуникация и стимулиране през пренаталния период.

Верни казва: „В нашия опит, нищо не дава на детето по-солидна основа в живота, отколкото опита да бъде обичано и искано в утробата.“ Той добавя, че важна част от програмата е мир, хармония и сплотеност в семейството.

Неговите упражнения

Вие – програмата „Хармония в утробата” цели да подобри емоционалното благосъстояние на вашето бебе чрез подобряване на вашето. Верни казва: „Когато започнете да прилагате системата, Вие първо ще се отпуснете себе си, премахвайки или намалявайки производството на хормоните на стреса адреналин и норадреналин. Те  могат да протичат през плацентата и да достигнат вашето нероденото дете.“ Бременните жени получават предупреждения за алкохол, цигари и наркотици. А програмата взема предвид това, което Верни нарича „вътрешното емоционалното преживяване“ на вашата бременност.

• Упражнения – По време на програмата, на месечна база, Верни предлага упражнения. Те са за намаляване на стреса в полза на вашето бебе, както и да общувате с него чрез звук, емоции и докосване. Общо има над 47 упражнения, но те може да се адаптират и избират  тези, които са най-подходящи за вас и вашата околна среда.

Какво да правите?

• Звук – Верни използва музика в неговите упражнения за облекчаване на стреса у бременната. Това се прави за да се успокои нероденото бебе, като отново се работи върху индивидуалните нужди за да бъде бременната освободена от стреса. Неговото изследване показва, че е оптималното бременната да слуша релаксираща музика за един час, най-малко два пъти седмично, през цялата бременност. Той също се застъпва за тезата да се пее, говори и чете на бебето, като се започне в петия месец, когато вашето бебе може да усети вашите звуци. Верни казва: „Тъй като слуха на вашето бебе става все по-остър, гласът ви ще бъде постоянно и нежно насърчение за растежът му. „Той също обяснява как ударите на сърцето ви също така помагат на бебето да съзрява емоционално. „Постоянно туп-туп на сърцето идват за да символизира спокойствие, сигурност и любов към нероденото бебе. В неговото присъствие, бебето обикновено процъфтява.“

• Докосване – От шестия месец Верни предлага докосването да влезе в репертоара от упражнения. То е  за да подобри способността на бебето да се отпуснете и то да ви отвърне. Той показва как да танцувате с нероденото си бебе като казва. „Заради дълбоката връзка между движение и емоция, танцът е отличен начин за комуникация на чувствата към нероденото“. Той също така обяснява как да се увеличи емоционалната връзка чрез масаж. „Ако с любов галим корема си, нероденото дете ще усети и ще реагира на допира ви.“

• Емоции – От седмия месец вашето бебе е възприемчиво към вътрешното ви емоционално състояние.  Верни насърчава комуникация с бебето чрез мисли и мечти. Той също показва как да дишате дълбоко и ритмично за да задълбочите психологическата връзка с вашето бебе.