Стимулиране на сетивата на бебето ви

Сега, когато вече се се грижим за физическото и емоционалното благополучие на мама, което има пряко въздействие върху здравето на бебето, е време да разберем как можем да стимулираме пробуждащите се сетива на бебето – по подходящ начин и във подходящо време.

Ето какво трябва да знаете:

Стимулиране на вкус/ мирис

Вашето бебе може да вкуси амниотичната течност, която го заобикаля. Така че мамо, защо да не използваме тази възможност, за да дадем на вашето малко толкова усещане за вкус и мирис, колкото е възможно? Това не само е форма на стимулация, но експертите смятат, че бебетата, които изпитват разнообразие от вкусови миризми в утробата, вероятно ще приемат по-голямо разнообразие от храни след раждането.

Стимулиране на докосването

Веднага щом усетите бебето в коремчето си, ще откриете, че е естествено да се ангажирате със стимулиране на допир. Ако бебето ви изтласка крака, ръка или дупе, тогава с всички средства внимателно го върнете назад. Можете също да опитате леко да масажирате бебето си. Забавно е да видите как бебето ви реагира на тези дейности и особено как реакциите му се променят в хода на бременността.

Светлинна стимулация

Мнението е противоположно на въпроса дали е добра идея да заблести фенерче накореме на бременна. Докато някои смятат, че това е безвредно забавление, медицинските специалисти предупреждават, че ярките светлини могат да увредят очите на малкото бебе. Освен това е възможно използването на фенерче да наруши съня на вашето бебе. За да сигурни, използвайте фенерче само през последния месец от бременността и когато бебето ви е будно и активно.
Много родители се радват на тази дейност, защото предизвикват такава силна реакция в тяхното бебе! Една майка използва светлината, за да запази бебето си будно за по-дълъг период от време вечерта. Това на свой ред помога както на бебето, така и на майка си да спи по-добре през нощта!

Звукова стимулация

Това е номер едно източник на стимулиране на плода и това е най-важната ви форма за комуникация с вашето малко. Бебето ви не чува особено добре през ушите му, които са пълни с амниотична течност.
Това, което то чува най-ясно, идва от вибрациите на черепа му. По тази причина гласът на мама има уникален резонанс. Що се отнася до звуците извън утробата, ниските честоти се движат най-добре през течности. Слушането на класическа музика е чудесно, ако мама се радва на това, но бебето ви вероятно няма да може да я чуе.
Тъй като гласът на мама се откроява, той уникално успокоява бебето – както преди, така и след раждането. Изследванията показват, че неродените бебета забавят преглъщането си, докато слушат гласа на майка си. Скоро след раждането бебетата показват ясно предпочитание към гласа на майка си и езика, на който тя говори.
Но има и добра новина за таткото – защото ниските честоти се движат добре през водата, вашият по-дълбок глас трябва да бъде чут и разпознаваем за бебето, стига да сте достатъчно близо до бременното коремче на мама.

Прочитайте и пейте!

Само като отделите време всеки ден, за да говорите, да четете и пеете на бебето си, ще му дадете възможност да опознаете двама ви много преди да се роди. Това на свой ред ще му помогне да се чувства по-сигурно през първите си дни в странната нова среда на външния свят. Ако някои истории или песни станат част от рутинната ви бременност, това е нещо, което можете да използвате във ваша полза след раждането.
Вашето неродено бебе може да разпознае модели на реч и интонация (ако не и отделни думи), като гласните звуци идват особено ясно. Изследванията показват, че новородените се успокояват, като слушат същите истории и песни, които са слушали в утробата. Почти сигурно ще искате да свирите на бебето по време на бременност. Тъй като ниските честоти се движат по-добре през течности, бас и ударни инструменти и ниските ноти за пиано, това ще бъде най-чутото. Няма значение каква музика избирате, важно е да е приятно да я слушате – както за вас, така и за бебето. Начинът, по който музиката кара майката да се чувства, всъщност е най-важният фактор.

Затова се наслаждавайте на това специално време, тъй като тримата се запознавате един с друг, преди дългоочакваното пристигане на бебето ви. Тъй като вашето бебе става все по-голямо и по-видимо, вие все повече ще се наслаждавате на времето, което прекарвате заедно като семейство. Когато то е будно и активно, може да отговори на гласовете ви с удар или внезапно „плуване“ движение. Ще започнете да осъзнавате, че вашето бебе слуша, наистина слуша гласовете на родителите си. И не е ли чудесно да знаете, че когато дойде време вашето бебе да напусне светилището на утробата, то вече ще разпознава и може бъде утешено от гласовете на двамата ви – двамата, които го обичат повече от всеки друг в света.