Първи признаци на бременност - симптоми за следене

Някои жени усещат, че са бременни малко след зачеването. Други научават вълнуващата новина само когато получат положителен тест за бременност. В повечето случаи определени физически „симптоми“ карат жените да бъдат нащрек. Признаци на бременност могат да се появят още през първата седмица. Възприемането на тези признаци на бременност и тяхната тежест варира значително от жена на жена. Известното сутрешно гадене може да бъде много тежко при някои бременни жени, докато други бъдещи майки не го забелязват.

Липсата на цикъл обикновено се счита за сигурен признак за бременност. Но дори този уж сигурен симптом може да има други причини. Следователно отделните признаци на бременност са само индикации за възможна бременност. За да сте сигурни, помага тестът за бременност и в крайна сметка преглед в гинекологичен кабинет.

Признаците на бременност, които могат да се появят в ранна бременност, се наричат ​​от лекарите „несигурни признаци на бременност“. Те са много подобни на типичните симптоми на втората половина на цикъла и следователно могат лесно да бъдат объркани. Освен това те не се появяват при всички бременни жени.

Кога най-рано може да забележите, че сте бременна?

Първите признаци на бременност в ранна бременност са свързани с производството на така наречения „хормон на бременността“ бета-hCG. Бета-hCG означава човешки хорионгонадотропин и се произвежда от тялото, по-точно в яйчника и по-късно по време на бременността от плацентата.                              

Някои жени изпитват дърпащо усещане в долната част на корема около седмица след оплождането. Това е свързано с имплантирането на оплодената яйцеклетка в лигавицата на матката (нидация). При така наречената нидационна болка може да се появи леко и безобидно кървене.

 Ще забележите първите признаци на бременност приблизително 10 дни след оплождането. 

Чувствителни гърди

Един от първите признаци на бременност при около три от четири жени е усещането за нежни, уголемени или подути гърди. Обикновено ареолите на зърната стават значително по-големи. Гърдите и зърната често са толкова чувствителни, че може да усещате болка.

Когато става въпрос за неприятно усещане за напрежение в гърдите, много жени смятат, че нежните масажи с масла за грижа, съдържащи масло от лавандула или портокал, са облекчаващи. Топли компреси или вана също могат да помогнат. Просто опитайте това, което ви харесва.

Полезно е и носенето на подходящ сутиен, който трябва да е с широки презрамки и да е разтеглив, така че да поддържа гърдите, без да ги стяга излишно.

Желание за храна

Мечтата и желанието за абсурдни комбинации като кисели краставички с шоколадов крем със сигурност са сред най-известните признаци на бременност. Точната причина за тези желания не е окончателно научно изяснена. Вероятно има връзка с хормоналните промени в тялото: по време на бременност панкреасът произвежда повече от хормона инсулин. Този хормон регулира метаболизма на кръвната захар. Ниските нива на кръвната захар могат да предизвикат силно желание за сладко. Съществува и теорията, че тялото иска да покрие повишената нужда от определени минерали чрез глад.

Между другото: Фактът, че бременните жени трябва да се хранят за двама, е мит.

Можете да предотвратите желанието за храна, като ядете няколко малки хранения през деня. Сушените плодове и ядките се препоръчват като „незабавна помощ“ при глад в движение. А ако не можете или не искате да устоите, стига да ви понася добре, киселите краставички с шоколадов крем няма да навредят. Допълнителна информация относно храненето, когато искате да имате деца и сте бременна.

Когато желанието за храна стане патологично

В редки случаи бременните жени дори изпитват апетит към неядливи неща като глина или пръст. Експертите наричат ​​това явление синдром на Пика. Това хранително разстройство не се появява само по време на бременност и може да засегне както деца, така и възрастни. Засега се знае малко за причината. Въпреки това, във връзка с бременността, това може да е индикация за сериозен дефицит на хранителни вещества. Засегнатите жени определено трябва да потърсят лекарска помощ.

Промени в обонянието и отвращение към храната

Хормоналните промени по време на бременност засягат обонянието и вкуса. Интензивните миризми като парфюм, кафе и пикантни храни могат да предизвикат отхвърляне или дори откровено отвращение у бъдещите майки, дори да причинят гадене. Този признак на бременност може да е защитна функция на тялото: някои вещества са вредни за бебето. Това предположение се подкрепя от факта, че много бременни жени трудно понасят цигарения дим например. Тази връзка обаче не е доказана.

Гадене и повръщане

Сутрешното гадене е един от другите „класически“ симптоми на бременността. Около осем от десет жени изпитват характерното неразположение през първите седмици от бременността. При половината от тези жени гаденето по време на бременност е толкова тежко, че те повръщат. Гаденето по време на бременност обикновено се появява сутрин. Въпреки това, то може да бъде предизвикано и от интензивни миризми в други часове на деня.

Все още не е ясно какво причинява гадене при бременните жени. В допълнение към хормоналните промени в тялото се подозират генетични причини.

Ако повръщането не спре

В много редки случаи може да се развие много често повръщане, което кара жените да повръщат пет до десет пъти на ден. Още по-често при много тежки случаи. След това бременната жена практически вече не може да яде или пие нищо, без да се налага да повръща. На технически език тази форма на повръщане се нарича hyperemesis gravidarum или ненаситно повръщане на бременността. Това означава сериозен психически и физически стрес за засегнатите жени. Загубата на тегло и недостигът на течности и хранителни вещества са чести последствия. Ако почувствате силно гадене и повръщане, определено трябва да потърсите лекарска помощ.

Съвет: Тъй като гаденето често се влошава на празен стомах, може да помогне да хапнете няколко сухи бисквитки или няколко сухара, преди да станете сутрин. Можете също да опитате да ядете няколко малки хранения през деня вместо няколко големи. Мерките за релаксация като разходка на чист въздух също могат да помогнат.

Чувство на замайване

Чувството за замайване също може да е признак на бременност. Кръвното налягане често спада през първите няколко месеца от бременността. Организмът на бъдещата майка се нуждае от време, за да се адаптира към по-големия кръвен обем.

Растящото бебе трябва да бъде снабдено с достатъчно кислород, което изисква повече червени кръвни клетки. Може да отнеме няколко седмици, преди собственото производство на тялото да се увеличи съответно. Седенето в офиса за дълги периоди от време или стоенето на опашка на касата в супермаркета може да причини проблеми с кръвообращението.

Опитайте се да запазите спокойствие в такива ситуации.

5 съвета за стимулиране на кръвообращението ви:

  • Като незабавна мярка помага да стоите неподвижни.
  • Внимателно се изправете на пръсти няколко пъти подред.
  • Стиснете юмруци многократно.
  • Дори хапването на нещо малко и пиенето на нещо отново стимулира кръвообращението.
  • Адекватният спорт и упражнения, както и контрастните душове и редовното триене и четкане на ръцете и краката могат да предотвратят проблеми с кръвообращението.

Тези световъртежи са неприятни за бременните жени. Но те са безвредни за вас и вашето дете.  Бременните жени, които спортуват редовно, страдат от тези симптоми по-рядко или по-леко.

Умора

Дори преди закъснението на цикъла жените често са уморени и се чувстват слаби или изтощени. Основната причина за това е хормонът прогестерон, който женското тяло произвежда повече след овулацията. Прогестеронът, известен още като хормона на жълтото тяло, подготвя яйцеклетката за имплантиране в лигавицата на матката и осигурява стабилно развитие на ембриона. Действа много успокояващо на организма.

Приемете спокойно умората си и се опитвайте редовно да намалявате темпото. По време на бременност е важно да управлявате добре силите си. Тогава вие сте „в различни обстоятелства“. Вашето тяло трябва да осигури кислород и хранителни вещества не само на вас, но и на вашето бебе. Помага създаването на малки островчета на релаксация и забавяне в ежедневието. Съзнателно отделяйте време от деня си, за да прочетете книга на спокойствие, да вдигнете краката си или да прекарате повече време с партньора си. Можете да получите сила чрез тези малки почивки.

За съжаление, ежедневието не винаги позволява почивка, когато умората настъпи. Това е особено вярно, ако работите или вече имате деца. За да предотвратите умората и да активирате кръвообращението си, е полезно да включите малко по-нежни упражнения в ежедневието си.

Направете кратка сутрешна разходка до пекарната или по-често се качвайте по стълбите вместо с асансьора. Умората обикновено отшумява от третия месец на бременността нататък, когато тялото свикне с промяната. Все още продължавайте да се  движите. Това насърчава кръвообращението и по този начин подпомага грижите за детето. Физическата активност също помага за предотвратяване на пристъпи на световъртеж.

Промени в настроението

Хормоналните промени по време на бременност могат да доведат до промени в настроението. Някои жени са по-раздразнителни, тревожни или плачат при най-малката провокация. От втория триместър на бременността плацентата поема производството на хормони. Това обикновено стабилизира нивото на хормоните и свързаните с хормоните симптоми изчезват сами.

Някои жени се чувстват все по-слаби, по-малко мотивирани и все по-депресирани. Умората им сякаш няма край. Чувството, че не можете да се измъкнете от емоционално дъно, може да е индикация за началото на депресия. Не се страхувайте ако се налага да потърсите група за помощ или специалист- психотерапевт. Особено важно е да разпознаете и лекувате депресията по време на бременност.

Повишено желание за уриниране и слабост на пикочния мехур

По-силните позиви за уриниране са нормални по време на бременност. Чрез увеличаване на обема на кръвта и увеличаване на притока на кръв, бъбреците работят по-усилено и произвеждат по-големи количества урина. Освен това може да възникне така наречената стрес инконтиненция: бременните жени неволно губят малко урина, когато тазовото дъно е под напрежение – например при кихане или смях. Около седем от десет жени са засегнати от слабост на пикочния мехур по време на бременност.

Причината и тук се крие в хормоналните промени в организма. Хормонът прогестерон има релаксиращ ефект върху сфинктера на пикочния мехур. В допълнение, матката оказва натиск върху пикочния мехур и тазовото дъно по време на бременността.

Упражненията за тазовото дъно са добра профилактика или лечение. Чрез целенасочено обучение на тазовото дъно обикновено можете напълно да премахнете симптомите. Положителен страничен ефект: Тренираното тазово дъно също улеснява раждането и подпомага възстановяването след това.

Важно: Ако освен силното желание за уриниране се появи болка или парене при уриниране, урината мирише необичайно или съдържа кръв, спешно е необходимо посещение при лекар. Тези симптоми показват инфекция на пикочните пътища, която може да се развие в инфекция на пикочния мехур или дори пиелонефрит. Това от своя страна може да предизвика преждевременно раждане.

Подуване и запек

Повишеното производство на хормона прогестерон по време на бременност причинява симптоми като запек и подуване на корема при много жени. Прогестеронът кара гладките мускули да се отпуснат – това са мускулите, които не можем да напрегнем съзнателно. Прогестеронът също забавя движението на червата. Храната остава в червата по-дълго и се усвоява по-добре. Като „страничен ефект“, така да се каже, възникват проблеми с храносмилането.

Можете да облекчите тези симптоми, като ядете диета с високо съдържание на фибри и пиете достатъчно вода. Традиционно се използват и билкови лекарства и чайове с копър, анасон, ким или мента. Ако запекът не може да бъде решен, трябва да използвате лаксативи или продукти против подуване, които имат чисто физически ефект. Те свързват водата от храносмилателния тракт и я транспортират до дебелото черво, където се освобождава отново. Вашият гинеколог може да ви посъветва кои продукти са подходящи по време на бременност.

Повишено вагинално течение

Поради хормоналните промени вагината получава повече кръвен поток по време на бременност. Поради това се образува повече влага, което може да доведе до по-тежко изхвърляне. Това е нормално и няма повод за безпокойство.

Естествените микроорганизми живеят в здрава вагина. Осигуряват леко кисела стойност на pH на влагалищния секрет. Това позволява на вагината да отблъсне патогените, които не се чувстват комфортно в киселата среда. Здравословната вагинална среда се показва от рядък, кремаво бял секрет без мирис.

Ако секретът стане зелен, мирише неприятно, има промяна в консистенцията или вагината сърби, това може да означава инфекция. В този случай определено трябва да се потърси лекарска помощ. Някои инфекции могат да причинят преждевременно раждане или спонтанен аборт.

Пропусната менструация

Ако не получите цикъла си, когато го очаквате, това е доста сигурен знак, че сте бременна. Има обаче и други причини, поради които менструалното кървене може да започне рано или късно.

Те включват например смяна на времето след дълъг полет или хормонални нарушения след спиране на противозачатъчните таблетки. Стресът, сериозните заболявания и значителната загуба на тегло също могат да нарушат месечния цикъл.

Промени в лигавицата на вагината и вулвата

Поради хормоналните промени настъпват промени в лигавиците на вагината и вулвата. Освен това матката се увеличава и тъканта на шията става значително по-мека. Всичко това може да се открие при гинекологичен преглед и най-вероятно показва бременност.

Обезцветяване на кожата

Промените в хормоналния баланс по време на бременност включват и факта, че тялото освобождава по-големи количества меланоцит-стимулиращ хормон или накратко MSH. Този хормон стимулира кожните клетки да произвеждат пигмента меланин. Девет от десет бременни жени получават обезцветяване на кожата в резултат на това.

Това също може да е признак на бременност. Зърната са особено засегнати и стават забележимо по-тъмни. Може да се появи и така наречената „Linea fusca“, латински за „кафява линия“. Това е обикновено невидим шев от съединителна тъкан, който минава вертикално надолу от пъпа. Някои жени също изпитват повишена пигментация по лицето, която се появява като кафеникави петна по кожата, наречени мелазма. По правило обезцветяването на кожата изчезва след раждането.

Автор: Мария Каменова, с материали и от Анете Митман „Бармер“

Сърце е утробата