Обучителни игри за бебета

Понеделник - мога да чета

След като детето ви е на възраст 4 месеца, можете да започнете да използвате програмата за Малък Четящ за да го научите да чете. Съставете комплекти от думи, които сте приготвили сами, купили или свалили от moetoslunce.com, които да съдържат 20-50 думи (по-малко, ако детето ви е по-малко и повече, ако е по-голямо). Не се притеснявайте да спрете урока, ако виждате че губите вниманието на детето. Направете така, че да показвате думите на случаен принцип, а не подредени. Сега сте готови да започнете!Важно е детето да чува произношението и да вижда добре думите.

Вторник - движение

Малките деца днес имат по-малко възможности да се движат от всякога. Устройства като кошари, колички и някои проходилки затрудняват мобилността на децата в интерес на безопасността или удобството и, забавят развитието лазенето и прохождането на децат. Като родител имате важната роля да насърчавате на физическото развитие на детето си. Кое от следните упражнения ще пробвате с детето си, естествено ще зависи от стадия на неговото развитие. 

Преди бебето да може да пълзи: 

Слагайте бебето редовно на коремчето му от раждането му , за предпочитане на дъска за лазене (която можете да направите сами или купите онлайн). Ако не разполагате с дъска за лазене може да използвате постелка за йога или упражнения. Този вид повърхност е омекотена достатъчно, за да се чувстват удобно, и достатъчно здрава, за да се получи сцепление, докато бебето се научи да пълзи. Легнете на пода, на нивото на очите на бебето, и го насърчавайте да се движи напред. Сложете играчки пред него. Ако бебето мрънка го утешете, но не го взимайте веднага. Хвалете детето си като се придвижва дори за най-късото разстояние.

Ако бебето ви може да пълзи по корем или с лакти:

Продължете да оставяте редовно бебето на корема му. Избягвайте килими, и се уверете, че ръцете, краката, коленете и лактите на детето са без дрехи. Можете също да направи пълзенето по -лесно като сложите под наклон дъската за пълзене.

Вторник - движение за по - подвижни

Ако бебето ви може да пълзи на четири крака:

Подредете дома си да е безопасен за бебето ви! Сега, дайте на детето си максимална възможност да пълзи наоколо. Можете да направите пълзене по-голямо предизвикателство като слжите дъската за пълзене с наклон нагоре.. Окуражавайте бебето си да пълзи над възглавници. Дори на този етап е полезно да бъдете на пода: детето ви е по-вероятно да си мисли, че пълзенетоо е забавно, ако вие да го правите също!

Ако детето ви знае как да ходи:

Дайте му достатъчно възможност да практикува ходене. След като то е стабилно на краката си,му дайте да изследва ходенето по неравни повърхности и върху пясък. Нека ходи и по лек наклон. Вашето дете по естествен път ще започне да тича от време на време, и това трябва да се насърчава. Играйте на състезания един с друг, както и да се хващате. Също може да играете и творчески игри като да видите колко хора можете да изпреварите по пътя си. Вие сте родител учещ вашето дете или за искате да започнете обучението му? Търсите ли вдъхновение? Не сте сигурен колко време да отделите за конкретен обект? Опитайте нашето седемдневно обучение, за да проверите кои уроци са най-интересни за Вас и Вашето дете!

Сряда - гледайте точки

Математиката с петна е предназначен да научи детето да разпознава количества по програмата за математика Глен Доман. След като детето ви научи да разпознава количество, ще бъде в състояние да го научите на събиране, изваждане, деление и умножение, а по-късно, алгоритми, квадратни корени, алгебра … небето е граница!
Да започнем с това, показвайте на детето си карти с петна от 1 до 5 и 6 до 10 в отделни сесии, по три пъти. За повече информация, прочетете статията за обучението по математика на Доман.

Четвъртък - игра

Децата учат много чрез игра, така че се пригответе да изследвате с малкия човек! Как да играете заедно, ще зависи от възрастта на детето ви.

0-6 месеца:

Потърсете начини за ангажиране на сетивата на бебето. Играйте “самолет”, като държите бебето си и го движи във въздуха, с краката си върху гърдите му и с ръце подкрепяйки ръцете му. Направете свистящ шум и му говорете за посоките, в които отивате.

6-12 месеца

Играйте игри и пейте песни, за да научи бебето ви имената на частите на тялото. Пейте му песнички за пръсчетата и частите на тялото му, като пипате всяка част от тялото, като я споменавате.

Четвъртък - игра за над годинка

12-24 месеца

Играйте с детето си на рисуване с пръсти. Докато бърка в бурканчето с цветевете му кажете кой цвят е това. Помагайте му да смесва два основни цвята и да прави нов.. Говорете за това колко много различни цветове можете да направите.

24-36 месеца

На тази възраст децата стават майстори на игрите на преструвки. Нека детето вземе руля и да определи правилата на играта.. Ролевите игри (лекари и пациенти, майки и бебета) помогат на вашето дете да развие социалните си умения. Попитайте го каквото ви интересува, докато играете тези игри: “Защо мама направи това? Как това кара бебето да се чувства?

Петък - чувство за музика

Нищо не е по забавно от забавление с музика и ритъм – или танци с малкия човек! Пуснете любима мелодия, за предпочитане с ритъм и се пригответе да се забавлявате. Ако бебето ви е твърде малко за да седне, можете да танцувате с него в ръцете си. Нежното люлеене, въртене и повдигане ще помогне на бебето ви развива вестибуларната си (баланс) система. Пейте заедно с музиката, докато танцувате.
Ако детето ви е достатъчно голямо, за да седне, му дайте детски барабан или лъжица и тенджера, която да удря и го насърчете да удря по детски барабани, тъпаните, или обърната тенджера или тиган. Ако детето ви е достатъчно голямо, за да се изправи,коленичете вие до неговото ниво и танцувайте заедно! Бебетата , които прохождат обожават да огъват коленете си и да скачат нагоре и надолу на музика. И не забравяйте да пеете и вие.

Събота - писмени знаци

Да научите бебето на писмени думи е чудесен начин да общуват с него, преди то да е достатъчно голямо, за да говори. Можете да си купите материали или да отидете на уъркшоп за родители работилница за да започнете. Алтернативно можете да си купите книга като тези на Глен Доман или да търсите думи онлайн. Можете да започнете преподаване знаци от раждането, но имайте предвид, че детето ви ще бъде в състояние да ви отговаря с тях от около 10-месечна възраст. Започнете с няколко знака за думите, които използвате често (например “мляко”, “повече”, “готово”). След като се чувствате уверени, при използването им, добавете още няколко. Въпреки, че детето ви няма да ви отговаря , докато не стане на почти една година, то ще бъде в състояние да ги разбера много по-рано – на 3 или 4 месеца.

Неделя - отивате на вода

Малките бебета естествено обичат водата – не е много изненадващо, както знаете е първият им дом. Можете да се възползвате от тази природна смелост и да представите на вашето бебе басейна от преди 6-месечна възраст. (Някои лекари препоръчват да се изчака, докато бебето ви е на 3 или 4 месеца, така че първите ваксинации да могат да влязат в сила, и да се избегне излагането на хлорни пари, когато белите дробове на бебето са най-чувствителни.) Вашето дете няма да има координациа да извършва плувни движения до около три годишна възраст. Въпреки това може да плаването, пръскането и ритането ще изгради неговата сила и координация от най- ранна възраст по начини, по които ще я ползва на сушата, както и в басейна. Запознаването на детето с водата преди две години също може да предотврати страха от водата на подрастващите. Тези ранни положителни преживявания ще подготвят детето да се превърне в компетентен плувец, когато порасне.