Четене по метода на Глен Доман

Традиционно методът флаш включва физически флаш карти, които Вие или си купувате или правите и които бързо показвате на детето си. 

Проблясващите карти (със скорост по-малка от една секунда на карта) са ефективен метод за преподаване на бебета по две причини:

• Информацията, представена бързо по-лесно се прхваща от дясното полукълбо на мозъка. За разлика от запаметяването на левия мозък, което изисква съзнателно, насочено усилие, умът на десния мозък работи без участието на съзнанието и без усилие.

• Децата, особено бебетата, се учат изключително бързо – много по-бързо от възрастните; Много по-бързо, отколкото възрастните могат да си представят. Начинът, по който да задържиш вниманието на детето е да се движиш бързо.

За английски думи, можете да си спестите значителни неприятности, като изтеглите безплатни флаш карти за четене от уеб сайтове. Като алтернатива, можете да използвате слайдшоута в PowerPoint или специално проектирани DVD или компютърни системи за преподаване на бебета.

Философия

Методът за преподаване на бебета с флаш карти е създаден от Глен Доман, основател на Институтита за постигане на човешки потенциал (IAHP), организация с нестопанска цел, която учи родителите как да увеличат потенциала на мозъка. Доман публикува своя семинар „Как да научим бебето да чете през 1964 г.“ IAHP организира родителски семинари по целия свят, които в наши дни се ръководят най-вече от дъщеря му Джанет , директор на IAHP, и от сина му Дъглас. Те вярват, че повечето хора не достигат до реализирането на пълния си генетичен потенциал. Според Глен Доман „Всяко родено дете има по-голяма потенциална интелигентност, отколкото Леонардо да Винчи е използвал някога през живота си“. Степента, в която детето може да изпълни потенциала си, зависи от качеството и честотата на стимулиране, което получава от раждането си. Най-добрите хора, които могат да осигурят това стимулиране, са майката и бащата на детето, защото никой не познава детето по-добре или не обича детето повече от родителите му. Доманови искат да подчертаят значението на радостта в преподаването. За повече информация относно програмата „Доман“, която обхваща физическото и психическото развитие на децата, разгледайте статията за тях.

Методът на Глен Доман

Програмата Доман с четящи флаш карти може да започне от 3-месечна възраст.
 

Избор на дума

 1. Започнете с думи, които са познати или интересни за детето ви – думи от неговата среда, думи, които често използвате, например имена на хората около него, предмети в къщата, обикновен ежедневен речник. Вашето дете ще се възползва много от уроците, използвайки флаш картите, специално пригодени за него.
 2. Изберете думи, за които знаете, че детето ви ще се радва или ще му е интересно. Кратки думи, като „Котка“, „шапка“- са скучни. Думи като „спагети“ или „хладилник“ са интересни.
 3. Включвайте дълги и необичайни думи. Лесно е да объркате думи, които изглеждат еднакви.

 

Подготовка на материалите

 1. Първо направете думите големи и червени. Картата трябва да е около 50 см, като думата изпълнява по-голямата част от картата.Глен Доман обяснява „За да разбирате езика през ухото си, той трябва да е силен, ясен и повтарящ се … За да четете език, той трябва да бъде голям, ясен и повтарящ се“.
 2. За да отговаряте на нарастващ брой букви на карта, ще намаляте размера на текста. Направете това постепенно и наблюдавайте реакцията на детето на всеки етап. Върнете се на по-голям размер на текста, ако детето ви не го възприема добре.
 3. След като детето се чувства комфортно в процеса на четене, преминете към черен текст. Черното е по-лесно за окото, отколкото червено, когато има повече думи на карта.
 4. Напишете думата на гърба на картата за ваша собствена референция (можете да я напишете малка) – ще кажете думата в момента, когато показвате картата на детето си.
 5. Подгответе първоначално 200 думи за да имате винаги 200 думи, готови за работа. Жанет Доман отбелязва в родителски семинар: „Важно е да изпреварвате детето си, защото детето ви няма да се движи със същата скорост. То ще започне с това, което ви изглежда като много бърза скорост, и после ще се ускори . „
 6. Организирайте думите в категории (например „вкъщи“, „животни“, „цветове“).

 

Представяне на урока

 1. Покажете картите бързо, показвайки ги на вашето дете за по-малко от секунда. „Има естествен ритъм на начина, по който ние хората се учим, а ритъмът за малки деца е много по-бърз, отколкото е за възрастните“.
 2. Погледнете думата на гърба на картата и кажете думата, докато поддържате контакт с детето си.
 3. Не забравяйте да запазите жив тон на гласа си.
 4. Бъдете чувствителни към настроението на детето и реагирате на урока, докато върви.
 5. Покажете картите в три групи от пет, три пъти на ден. Децата се научават чрез последователност и повторение.
 6. Разбъркайте картите преди всеки урок. „Малките деца са блестящи в последователноста“. Покажете набор от пет карти в една и съща последователност два пъти и детето ви вероятно ще запамети последователността!
 7. След пет дни заместете една карта във всяка категория. Повторение от 15 пъти е много и не искате да рискувате да скучае детето ви.
 8. Също така не е нужно да обсебвате детето си да помни всяка дума. Жанет Доман казва: „Би било много по-добре, ако детето стигне до 50% от 2000 думи, отколкото 100% от 20-те думи.“

 

Прогресия

 1. Единични думи – Ето как въвеждате нов речник. Дори и за по-голямо дете, което вече знае как да чете, може да е полезно да се върнем към отделни думи, за да въведем по-сложна тема.
 2. Словосъчетания – Вземете две пенсионирани (вече преподавани и махнати от актуалните) думи и ги сложете заедно (например „orange juice“). След като сте натрупали няколко стотин думи, опитайте двойка в края на категорията единични думи.
 3. Фрази (три думи) – Използвайте пенсионираните си думи, за да напишете например „Мама прегръща татко“. Правете пет от категория. Друга възможност е да извадите единичните карти, които обикновено използвате. При по-голямо дете (на три до четири години) можете да зададете таймер за 1-2 минути и да видите колко фрази можете да направите заедно.
 4. Изречения (четири или повече думи) – Вижте „Фрази“.
 5. Книги – Направете своя собствена книга от начални страници. Можете дори да направите книги от отделни думи – една дума на една страница, картина на друга страница. По-късно можете да правите няколко книги или книги с прости фрази. Още веднъж можете да направите книги, които са точно подходящи за вашето дете. Уверете се, че сте запазили снимките и думите отделни, за да не разсейват едни от други.

 

Правило на вниманието

Ако детето ви изглежда неспокойно, когато взимате картите, отложете урока. Ако детето ви изглежда неспокойно по време на урока, спрете урока. Ако определена дума кара детето ви да изглежда неспокойно, отхвърлете картата – дори я изтрийте. Жанет Доман казва: „В един добър ден може да направите много неща, в лош ден не правете изобщо нища, дори не се приближавайте в лош ден.“В заключение, тя казва: „Веселие! Ако си спомняте само едно нещо, това би било тази дума. Тази дума сама по себе си ще ви отведе до мястото, където искате да отидете.“