Брилянтни бебешки игри

Има толкова много забавни дейности, които вие и вашето бебе може да направите, някои от които също могат да му помогнат да се развие, като стимулиратт мозъка му. Различните дейности целят да подобрят различни неща като слухови и визуални умения и могат да бъдат модифицирани така, че да пасват на вашето дете, докато расте.

Все пак имайте предвид, че всяко дете ще се придържа към различните дейности с различна скорост. Така че не се притеснявайте, ако бебето ви намера някои за прекалено трудни или прекалено лесни. Променете или надградете игрите, както смятате за подходящо за вашето малко дете, и оставете детето ви да бъде вашето ръководство за уроците!

Ето няколко неща, които трябва да имате предвид при игра:

Следните дейности изискват родителско взаимодействие и надзор.

Правете тези дейности само когато детето ви е нащрек и си е починало. Ако е отегчено, уморено или гладно, отложете ги или ги възобновете по-късно, когато смятате, че е по-възприемчиво.
Изключете фоновия шум, който може да попречи на неговата способност да се фокусира.
Вашето дете може да намери някои дейности за скучни и да загуби интерес. Когато това се случи, дайте му нова дейност или предизвикателство.
Работете с детето си всеки ден в продължение на половин час и не се притеснявайте, ако пропуснете ден или два!
Чувствайте се свободни да промените дейностите, така че да отговарят на вашето дете – или още по-добре, да създадете ваши забавни игри! •
Не забравяйте да се забавлявате!

Къде е мама? Къде е татко?

Възрастов диапазон: Новородено до 6 месеца

Целеви набор от умения: Умения за слухова дискриминация. На този етап от развитието вашето бебе ще може да реагира на силни шумове, а мозъкът му ще започне да прецизира слуха си – свързвайки слуха с визуалните дейности. Накрая то ще научи, че определени обекти правят определени звуци.

Дейност: Поставете бебето в кошарата му да лежи на гърба си. Застанете встрани от кошарата и продължавайте да казвате името му. След известно време бебето ще „локализира“ и ще обърне главата и тялото си към звука. Преместете се от другата страна и отново казвайте неговото име, докато то не обърне вниманието си към вас. Повторете това четири или пет пъти.

Ку - куу

Възрастов диапазон: от 3 месеца до 6 месеца

Целеви набор от умения: памет, слухова дискриминация, концепция за причина и следствие. Дейностите тип ку-куу изострят слуха на вашето бебе, като го учат  да филтрират специфични звуци от фоновия шум. То също ще подобри разбирането си за говоримия език и ще укрепи паметта си, както и ще се  научи на понятието причина и следствие.

Дейност: Получете вниманието на бебето си, като стоите край кошарата му и му  се усмихвате. Докато то гледа, покрийте лицето си с възглавница или кърпа (яркият цвят работи най-добре). След няколко секунди, разкрийте лицето си и кажете „ку-куу“ с висок глас и анимация. Можете също да попитате „Къде е мама?“ Или „Къде е татко?“ И след това разкрийте лицето си с „Ето я мама!“ Дръжте бебето си заинтересовано, като премествате  кърпата нагоре, надолу, наляво или надясно и се премествате на различни страни на кошарата. Продължете за няколко минути.

Надграждане: Възрастов диапазон: от 6 месеца до 9 месеца. До тази възраст вашето бебе ще може активно да участва в тази дейност. Опитайте отново, но не издърпвайте възглавницата или кърпата, а позволявайте на детето си да я издърпа. Когато лицето ви се разкрие, не забравяйте да кажете „Ето я мама!“ Вашето бебе ще започне да изучава понятието причина и следствие!

Въртележка

Възрастов диапазон: новородено до 6 месеца

Целеви набор от умения: умения за визуална дискриминация, запознаване с цветовете и формите. Въртележките за креватчета са чудесни, когато става дума за подпомагане на вашето бебе да развие визуално-моторни умения. Тъй като се движат и са мобилни, те насърчават вашето бебе да запази фокуса си върху движещи се обекти и да контролира посоката на погледа си. Можете да си купите или дори да направите своя собствена въртележка, използвайки няколко различни форми или обекти в ярки цветове (най-лесни за бебета да се съсредоточат) са цветовете с висок контраст като черно, бяло, червено, синьо и жълто. Можете да направите това по-интересно за вашето бебе, като премествате въртележката , изключвайки осветлението и осветявайки я или дори прикачвайки и  звънец, за да стимулирате неговите слухови сетива.

Забележка: Уверете се, че когато направите своя собствена въртележка, всички предмети са безопасно фиксирани върху нея и няма да паднат. Никога не оставяйте детето си без наблюдение по време на тази дейност и се уверете, че то не се заплита с лентата.

Надграждане: Умения за визуална дискриминация, координация на ръцете и окото Като използвате някоя лента, свържете единия край с обект или звънец на висящата играчка. От другата страна, завържете я (внимателно) върху китката на бебето. Тази дейност скоро ще научи детето ви, че придвижвайки си ръката, той ще накара играчката  да се движи или да прави звук. Когато се отегчи от това, развържете панделката. Тъй като бебето ви става по-добро с преместването на висящата играчка , опитайте да преминете към другата му китка или глезени.

Насърчаване на манипулативната игра

Възрастов диапазон: от 3 месеца до 6 месеца

Целеви набор от умения: координация на ръцете Когато бебето ви е на около 3 месеца, то ще е развило достатъчно моторни умения, за да играе с предмети. Като му позволявате да играе с различни неща, то ще се научи да манипулира с  различни обекти, като научи и тяхното поведение. Поставете бебето си на  коремче на пода с 3 или 4 меки предмети и играчки около него. Насърчавайте го да достигне и да играе с играчките, без да му помагате да държи предметите. Оставете го да ги разгледа за около 10 до 15 минути, след което го обърнете, за да лежи на гърба си. Това ще промени неговата перспектива към обектите и ще направи нещата по-интересни за него!

Забележка: Никога не оставяйте детето си без наблюдение по време на тази дейност и ако заспи на корема си, незабавно го обърнете обратно.

Автор: Мария Каменова Клиничен психолог и психотерапевт, специалист по ранно детско развитие

 
Сърце е утробата