Какво е стимулация на бебета?

Определението е ясно и просто: Това са дейности, които предизвикват или стимулират сетивата на вашето бебе – зрение, слух, допир, вкус и мирис.

Детската стимулация може да подпомогне за подобряване на внимание на вашето бебе, както и на памет, любопитство, и развитието на нервната система. В допълнение, чрез стимулиране на сетивата на бебето му позволчвате да достигапо-бързо следващи етапи в развитието си, както и помогате за развитието на двигателните умения.

Ето някои неща, които да имате предвид, преди да започнете да вървите по пътя на преподаване на бебето си:

 

Непосредствената ви близост с бебето ви ще има най-голямо влияние върху развитието му.
Всичко ,на което бебето е изложено на е удивително нещо за него, да бъде проучено с неговите очи, уши, уста, нос, и пръсти. Прости предмети , които може да приемаме за даденост, представляват свят на чудеса за вашето любопитно дете, тъй като всичко е нещоново за разследване. Уверете се, че детето ви получава подходящата стимулация по време на първата си година на живот, защото това е времето, когато мозъкът на бебето расте най-бързо!

Взаимодействието е по-добро от наблюдението.
Практикуващите лекари препоръчват на родителите за отглеждане на децата им да взаимодействие с тях – най-добрият начин за вашето дете да се учи не е да го оставя в кошарката, за да го задържите – играйте с него!

Вместо да остави детето си сред неговите играчки, можете да направите неговите играчки да оживеят за него – дайте им глас и ги движете. Вашето дете ще развие способността си за въображение като поема от знаците ви и опита си от играта с него.

Вниманието на детето ви е важно.
За да може бебето да се възползва от вашето стимулиращо взаимодействие, то трябва да е в настроение за това – вниманието на вашето бебе е от жизненоважно значение за успешната стимулация. Ако бебето ви е сънливо – може би от скука, от свръхстимулация, или просто изтощение – просто оставете детето ви да си почива и възобновете дейността си, когато то е по-възприемчиво.

Разберете, че когато бебето ви е внимателно, то прави съзнателно усилие да научи повече за света около него. Бебето ви посвещава цялата си енергия към това, което трябва да му покаже, само когато п имате цялото му внимание, така че трябва да се научите да използвате максимално този ограничен период от време.

Цел за повторение, не за привикване.
„Отново, отново!“ Има причина децата да ни докарват до лудост с техните искания да направят или да чуят едно и също нещо отново и отново: децата се учат най-добре чрез повторение.

За много малките деца повторение е важно, защото това е начинът те да учат най-добре. Слушането на нещо много пъти помага на детето да си спомня информацията за все по-големи периоди от време. Малките деца (от 4 до 18 месеца) особено се нуждаят от повторение – повече отколкото на 2 и половина годишните, за да на учат и не забравят новата информация.

След като детето ви е научило нещо, ще се насладите на повтарящ се процес, защото то може да предвиди, какво идва след това. След много четения на позната книга, детето ви може дори толкова добре да помни, че да добавя и довършва думи и изречения.

Също така е важно да се спре повтарящата стимулация, когато детето ви започва да развива привикване. Когато детето ви се приучи чрез повторение, интелекта на детето ви вече не се възбужда от вашата стимулация, което прави вашите усилия да го научи безполезни. Когато забележите, че това се случва, предприемете мерки да промените своя стил на преподаване, може би чрез промяна играчките или спирайки графика си на преподаване за известно време.

Задоволяването на любопитството на бебето ви ще го кара да иска повече.
Яли ли сте бонбон и да спрете когато искате още един? Ако е така, тогава вие различни от вашето бебе – веднъж като изпита удоволствие в нещо, то ще се стреми да научите повече и повече за него!

Вие, като родители, можете да играете полезна роля в подхранването на жаждата им за знания, и ще можете да направите това чрез предоставяне на бебето си възможността да опита различни стимули за по-нататъшно развитие на любопитството му като го подтикнете да научи повече.