Тимоти Кейлинг - Експерти за ранно обучение

Метод на естественото четене

Методите за преподаване на четене, описани kaтo флаш метод и мултисензорен метод включват представяне на думи на вашето дете на карти, книги или на телевизора или компютъра. Преподавани по този начин, децата изграждат речник на “зрели думи” (цели думи, които могат да четат наоколо). Когато речникът на думите на детето расте, то може да започне да усеща правилата на фонетиката.
Във всеки случай на детето трябва да се дават уроци по фонетика веднага щом е достатъчно голямо, за да разбере концепцията за буквите.
Съществува и друг начин да се преподава на бебетата, но това не включва изучаване на цели думи – поне не изрично. В родното четене: „Как да научиш детето си да чете, лесно и естествено, преди три години”, изчислителният биолог Тимъти Кейлинг описва как използва този метод, за да научи своя син и дъщеря да четат съответно на две и три години.
Тимъти Кейлинг е защитник на интелектуалните предимства на ранната грамотност при децата.

Във всеки случай на детето трябва да се дават уроци по фонетика веднага щом е достатъчно голямо, за да разбере концепцията за буквите.
Съществува и друг начин да се преподава на бебетата, но това не включва изучаване на цели думи – поне не изрично. В родното четене: „Как да научиш детето си да чете, лесно и естествено, преди три години”, изчислителният биолог Тимъти Кейлинг описва как използва този метод, за да научи своя син и дъщеря да четат съответно на две и три години.
Тимъти Кейлинг е защитник на интелектуалните предимства на ранната грамотност при децата.

Философия

Основната философия на естественото четене е, че да се научиш да четеш е нещо, което може да се случи естествено, лесно – и дори подсъзнателно – при условие, че се случи в достатъчно ранна възраст. Книгата започва с описание на това как децата на Кейлинг са се научили да четат.
Синът му Ото има естествена връзка с книгите и чете цели думи на година и половина. Кейлинг насърчава четенето на сина си, като играе игри с букви и думи и като държи пръста си под текста, докато го чете. И все пак, да видиш как Ото чете на възраст от две е нещо изненадващо.

След това е Фрея. Фрея не е подобна на брат й – тя не искаше да и се четат книжки и когато погледне книгите, тя обикновено се интересува само от снимките. Кейлинг прави същото нещо с Фрея, както го е направил с Ото, но Фрея не изглеждала заинтересована. След това един ден, когато тя е била на две и половина, малко момиченце шокира баща си, като възкликва (когато пренебрегва да показва текста, който чете ) “Татко, показвай!” Фрея започва да чете самостоятелно скоро след това.
Като свидетел на едно дете, което обича книгите и се научи да чете на едина и половина година и едно дете, което като че ли не харесва книги и се научава да чете на два и половина, Кейлинг се убеждава, че най-лесният и най-естествен момент да се научиш да четеш е точно както правят децата му – на възраст между една и три години. Причината, казва той, е, че “това е времето, когато мозъкът им естествено изпълнява най-близката задача: да се научиш да разбираш речта и да говориш”.
Подобно на други защитници на ранното четене, Кейлинг вярва, че децата от мануалната епоха намират четене на борба поради простата причина, че процесът на обучение започва твърде късно. Кейлинг посвещава глава от книгата си на темата за дислексията, която смята, че е до голяма степен възпиращо заболяване:
Това, което обединява (аспектите на писмения английски, което дислексиците обикновено намират за трудно) е, че те са проблеми, които нямат аналогия в говоримия език. Те са проблеми на основно ниво на езика на ниво сграда – ниво, което на говоримия език вече са усвоили петгодишните.

Метода

Игрите с букви и думи са неразделна част от метода. Така че първото нещо, което трябва да направите, е да инвестирате в различни писма, думи и картини – за да илюстрирате значенията.
Когато избирате да играете с букви и думи, потърсете такива, които са забавни за манипулиране. Постоянно назовайте букви и думи на всеки етап от игрите, които играете.

Предложенията за игри включват:
• Пее се песента от азбуката и се посочва всяка буква.
• Изграждане на кули от блокове от азбука.
• Използвайтеи плаващи букви, за да напишете думи в банята на детето си.
• Използвайте магнитни букви, за да напишете думи на хладилника.
• Съчетаване на думата и магнитите за картини.

Премахнете желанието си да коригирате вашето дете по време на тези игри. Високите букви и безсмислените думи са неразделна част от учебния процес. Според Кейлинг децата ще направят писмена версия на много от същите неща, които правят и когато се учат да говорят, ще” бръмчат “с техните играчки. Също така, не забравяйте, че всичко, което правите, за да помогнете на детето ви да се научи да чете, трябва да е забавно. Бъдете ентусиазирани и вашето дете ще бъде; Пригответе много скривалища, къдет о да криете букви за писане с букви и детето ви ще търси с възторг тази буква, от която вие така “отчаяно” се нуждаете.
Освен да играете с букви и думи, трябва да четете редовно на детето си и да посочвате текста, докато го четете. Посочването на текст е най-важната техника на естественото четене. Ключът е да разберете как да го правите (и как да не го правите). Задръжте пръст под думите, като ги третирате еднакво. Отблъсквайте желаниетоси да се спрете на всякакви “важни” или “интересни” думи. Когато указването на текст се извършва ненатрапчиво, корелацията между писмените и говоримите форми на езика е нещо, което детето ви ще предприеме на подсъзнателно ниво.

Другите техники за произвеждане на писмения език в ежедневието включват:
• Етикетиране на неща около къщата (включително мама и татко!).
• Постоянно насочване от дума към снимка на нещата (или още по-добре, самият обект).
• Редовно изписване на името на детето ви (това естествено ще бъде обект на интензивен интерес!).
• Играенето на игри с рими и алитерация (римуваните разкази са чудесен скок).
• Използване на музика – например, като отпечатате текстовете на любимите песни на детето си и пеете заедно, докато посочвате текста. Ритъмът и благозвучието от музиката засилват запаметяване и могат да подобрят способността на детето да чете на глас, отбелязва Кейлинг.

Не се страхувайте да включвате привидно объркващи думи в игрите, които играете. “Ако децата срещат изключенията и усложненията на езика по естествен начин , те ще научат тези сложности най-инстинктивно”, пише Кейлинг. По същия начин той препоръчва въвеждането на главни и малки букви от началото.

Основната цел на метода “Естествено четене” е да се създаде домашна среда, богата на корелации между писмените и говоримите форми на езика. Ако го направите, казва Кейлинг, детето ви лесно и естествено ще се научи да чете едновременно, докато се учи да говори.