Обучение на вашето бебе - как да чете?

Бебетата да четат? Подобно на много хора, първоначалната ви реакция може да бъде скептична. Но не само е възможно да научите бебето да чете, също е лесно да се направи (по-лесно, отколкото ако изчакате, докато детето ви е на пет или шест години). По-важното е, че вашето бебе ще го обича!

Ако никога не сте срещали бебета, които могат да четат, вероятно имате някои въпроси или съмнения дали това е нещо, което искате да направите с бебето си. Надяваме се да отговорим на повечето от вашите въпроси тук.

Защо бебетата да се учат да четат?

Ако мислите, че бебетата са твърде млади, за да се научат да четат, или се чудите защо някой би учил бебето да чете, може дa намерите отговорите тук. Въпреки че преподаването на бебета да се чете е забавно, това не е единствената причина за това. Децата, които се научават да четат в първите си години на живот, изпитват дългосрочни печалби в способностите за четене, както и в други сфери на живота.

Не трябва ли първо да преподавам азбуката?

Бебетата могат да се научат да четат цели думи, без да знаят буквите на азбуката. Въпреки това, децата трябва да научат фонетиката, за да прогресират до фонетичното четене. Някои хора смятат, че децата не трябва да се научават да четат цели думи. Вярваме, че е полезно да се научим да четем колкото е възможно по- рано и че когато децата научат фонетиката, преди да започнат училище, вече ще могат да четат свободно.

Какво ще стане, ако бебето ми не обича да чете?

Погледни назад и виж какво правиш. Основното правило за преподаване на бебетата, които четат – или каквото и да било друго, е да се забавляват. Целта на обучението е не да се постигат определени цели, а да се даде възможност на бебето ви да се научи да чете, в най-лесната за него възраст. Най-вероятно един от начините да го научите да четеш ще се хареса на детето ви и естествено ще се интегрира в ежедневието му. Когато това се случи, учебният процес ще бъде забавен и безпроблемен, това дава и голям шанс за топла връзка между родител и дете.

Какви са методите за обучение за бебета?

Бебето ви няма да се научи да чете просто като му четете книги. Трябва да започнете по-просто – с единични думи и чести уроци с кратка продължителност. Как ги представяте зависи от вас. Някои техники, които трябва да се вземат предвид са метода на флаш, мултисензорният метод и методът на естетвеното четене. Тях вижте в следващите статии.Надяваме се да се насладите на това вълнуващо учебно пътуване с детето си!