Какво можете да правите след раждането на бебето?

Сега, когато бебето ви най-накрая е тук, трябва да се насладите на взаимодействието с него колкото е възможно повече.
Говорете, четете и пейте на вашето бебе. Прегръщайте го и го целувайте. Прекарвайте време да играете с него, следвайки неговото ръководство, когато може да ви покаже какво го интересува. Насладете се на това специално време, когато детето ви е малко – ще премине много бързо!

Има много неща, които можете да направите, за да ангажирате мозъка на бебето си. Слуховото и тактилното стимулиране остават важни, тъй като те са били и в утробата. Можете също така да помогнете на бебето да развие двигателните си умения – както и да научите бебето си да чете преди да започне училище!

Слухова стимулация

• Пуснете музика в къщи. Също така можете да помислите да пускате чужд език от време на време. Бебето ще поглъща подсъзнателно звуците на втория език, което ще му помогне да чува и да произнася този език, когато порасне.
• Говорете и пейте на бебето си колкото е възможно повече. Когато говорите, задавайте въпроси и избягвайте да говорите по бебешки.
• Прочетете голямо разнообразие от книги на бебето си, посочвайки всяка сричка на всяка дума, докато четете.
Визуално стимулиране
• Използвайте стимулиращи карти за бебета в изключително контрастни цветове. Развитието на очите на новороденото – структурите на ретината, които възприемат цвета – не са достатъчно зрели, за да възприемат стойностите и интензитетите на червено, синьо, розово, жълто, лилаво и зелено. Черно-белият цвят е най-лесният начин за възприемане на бебетата и интересът към тези ярки контрастни цветове ще подготви пътя за развитието на мозъка на бебето ви. Показвайте на бебето си тези карти една по една. Това позволява на очите му да се приспособят към различните шарки на всяка карта. Вижте в сайта за тази карти за стимулация.
• Украсете непосредствената обстановка на детето си с изображения, които ще го стимулират. Вече знаете тайната на визуалното стимулиране на бебето, можете да създадете свои собствени инструменти за стимулиране на кърмачетата, като черно-бели чаршафи, плакати и дори бебешки мобилни телефони!

Тактилно стимулиране

• Редовно масажирайте бебето си.
• Оставете бебето си да изследва предмети с различна структура (груба и гладка, твърда и мека ) и с различни температури.
Физическо развитие
• Физическото и интелектуалното развитие на вашето бебе са неразделна част. Пълзенето, например, може да подобри визията на вашето бебе, което от своя страна може да повлияе колко бързо и лесно то ще се научи да чете и пише.
• Насърчавайте мобилността, като поставяте бебето на корема си на редовни интервали от време. Когато е по-голямо, дайте му свободата да пълзи и да ходи наоколо. Не го слагайте в ограничен район, като например кошара, или го правете възможно най- рядко.
• Скачайте и люлейте бебето си, за да подобри вестибуларната си система. Обърнете бебето си с главата надолу – то ще го заобича!

Диета и хранене

• Майки, направете всичко възможно да кърмите – изключително за първите 6 месеца и после използвайте кърмата като основен източник на хранене на бебето до едногодишна възраст. Кърмещите майки трябва да бъдат на здравословна и разнообразна диета, която включва много риба. Това ще гарантира, че бебешкото мляко е богато на омега-3 мастни киселини, което насърчава развитието на мозъка. За вегетарианците друг отличен източник на омега-3 е лененото семе.
• Когато въвеждате твърди вещества, излагайте бебето си най-ранно възможно на най-разнообразни храни. Включете пресни зеленчуци и плодове, риба, месо и пълнозърнести храни. Млечните продукти трябва да бъдат пълномаслени до двегодишна възраст.
Четене и математика
• Можете да започнете да преподават е на бебето си четене и математиката още от 4 месечна възраст. С последователна практика много деца, на които се преподава като бебета, могат без усилие да разпознават думи и да извършват незабавни изчисления по математика преди възрастта на детската градина.

Време за игра

Радостно обучение

Избягвайте да оказвате натиск върху детето си. Ученето винаги трябва да е радостно преживяване.

Приоритет е играта – бебетата и децата не могат да се учат без нея. Уверете се, че детето ви има много играчки, които го стимулират да изследва и да е креативно. Отделяйте редовно време, за да играете с детето си.