Какво е стимулиране на кърмачета?

Дефиницията е проста и ясна. Това са дейности, които възбуждат или стимулират усещането за зрение, звук, допир, вкус и мирис на бебето ви

Детската стимулация може да спомогне за подобряване на обхвата на вниманието на бебето ви, паметта, любопитството и развитието на нервната му система. Освен това, стимулирането на сетивата на вашето бебе ще му позволи да постигне по-бързо постиженията на развитието. Това е в помощ за развитието на двигателните умения.
 

Ето някои неща, които трябва да имате предвид преди да започнете да преподавате на бебето си:

Непосредственото обкръжение на вашето бебе има най-голямо влияние върху неговото развитие.

Всяко нещо, на което е изложено бебето ви, е чудно нещо. То трябва да се изследва напълно с очите, ушите, устата, носовете и пръстите. Обикновените неща, които може да приемaте за даденост, представляват свят на чудеса за любопитното ви дете. За него всичко е нещо ново, и следва да се разследва. Уверете се, че детето ви получава подходящо стимулиране през първата си година от живота. Това е времето, когато мозъкът на вашето бебе расте най-бързо!

Взаимодействието е по-добро от наблюдението.

Практикуващите лекари защитават родителското взаимодействие с децата, както и аз. Най-добрият начин детето ви да се учи не е да го оставите в кошарата, а да го държите и да играете с него!
Вместо да оставяте детето си сред играчките му, можете да направите играчките му живи за него. Дайте им глас и ги раздвижете. Вашето дете ще развие способността си за въображение, докато то взима от вашия опит, като си играете с него.

Внимание на вашето дете е важно.

За да може вашето бебе да се възползва от стимулиращото взаимодействие с вас, то трябва да е в настроение. За това вниманието на Вашето бебе е жизненоважно за успешното стимулиране. Ако бебето ви е сънливо – може би от скука, свръх стимулация или просто изтощение, просто оставете детето да си почине. Възобновете вашите дейности, когато е по-възприемчиво.
Разберете, че когато вашето бебе е внимателно, то прави съзнателни усилия, за да научи повече за света около него. Бебето посвещава цялата си енергия на това, което трябва да му покажете. Но само когато имате цялото му внимание, така че се научите да увеличавате и използвате това ограничено време.

Цел за повторение, а не за привикване.

„Отново, отново!“ Има причина, поради която децата ни карат да правим едно и също или да чуват едно и също нещо отново и отново. Децата се учат най-добре чрез повторение.
При много малки деца повтарянето е важно, защото това е начинът, по който се учат най-добре. Чуването на нещо многократно помага на детето да си спомня информацията за увеличаващи се периоди от време. Малките деца (от 4 до 18 месеца) се нуждаят особено от повторение – повече от 2 1/2-годишните, за да научат и запомнят нова информация.
Щом детето ви научи нещо, то ще се радва на повтарящия се процес, защото може да предвиди какво следва. След много четения на позната книга детето ви може дори да си спомня достатъчно добре, за да добави края на повечето от изреченията. Това постижение означава, че то може да участва по-активно в историята.
Важно е обаче да спрете повтарящото се стимулиране, когато детето ви започне да развива привикване. Когато детето ви свикне с повторението, интелектът на детето ви вече не е развълнуван от стимулацията ви. И да правите усилия да го научите е безполезно. Когато забележите това, вземете това като знак  да направите промени в стила си на преподаване. Може би чрез промяна на играчка или временно спиране на учебната програма.

Задоволяването на любопитството на вашето бебе ще го накара да иска повече.

Яли ли сте бонбони и да свършат когато искате още? Ако е така, тогава не сте различни от вашето бебе . След като преживее нещо, от което то изпитва удоволствие, то ще се стреми да научи повече и повече от това!
Вие като родители може да играете полезна роля в храненето на тяхната жажда за знание. Вие можете да направите това, като давате на бебето си възможност да изживее различни стимули. Така ще продължите да се любувате на любопитството му и да го накарате да иска да научи повече.