Емоциите на вашето бебе

Часта от мозъка, която отговаря за обработката на емоции, е една от първите, които се развива след раждането. За първите няколко седмици, емоционалното състояние на бебето ви ще бъде доста черно-бяло – то или ще бъде щастливо или нещастно.
До 3 месеца, опита ще направи емоциите му по-контрастни. Когато предният дял на мозъка му порасне на 6 месеца, бебето ви ще започне да показва различни емоционални и социални реакции.

Експресия:
Вашето бебе ще започне да усеща чувствата си по отношение на заобикалящата го среда. В резултат на това, звуците на бебето ви ще започнат да бъдат в повече нюанси. Вместо просто да плаче, то може да намери друг начин да привлече вниманието ви и така да покаже чувствата си.

Непозната тревожност:
Към края на първата си година бебето може да започне да показва страх от непознати. Докато предния дял на мозъка се развива, преживяванията на вашето бебе през етапа на тревожност влияят на социалните му умения в по-късна възраст, което помага да се определи дали ще е срамежлив или отворен човек. Честите и положителни социални взаимодействия карат синапси да да работят по начини, които помагат да се постига емоционална и социална интелигентност.