Въведение в пренаталното обучение

Сърце до сърце

Учене преди раждането

Най-натовареното време в живота на всеки се случва преди раждането! Не само вашето бебе ще расте от размера на боровинка до напълно функциониращо човешко същество, но всяка тъкан и орган на тялото му ще израстват от някогашната само една клетка.
Но има много повече за времето в утробата на вашето бебе, отколкото просто да расте физически. Всички сетива на вашето бебе се развиват по време на неговото време в утробата.
Докато звукът ще бъде неговият основен източник на стимулация, докосване, визия, вкус и дори миризма, той също ще помогне на мозъка му да расте, докато то започва да учи родителите си и външния свят, който скоро ще бъде новият му дом.
До появата на четириизмерната ултразвукова технология – която ни позволява да наблюдаваме бебетата, които се движат в утробата в реално време – нашите идеи за възприятията и преживяванията на бебето в утробата са били изключително ограничени. Последните научни изследвания разкриват някои изумителни факти за развитието на плода. Следвайте хронологията на пренатални мероприятия, за да научите повече.
За да научите повече за развитието на мозъка на бебето в утробата, както и след раждането, разгледайте другите статии.
 

Кои са стадиите на пренатално развитие ?

Раждането често се описва като чудо.
Още по-чудотворно е всичко, което се случва през деветте месеца до раждането на бебето ви!

Прочетете, за да научите как сетивата и интелигентността на вашето бебе се развиват по време на невероятното пътуване в утробата.


Седмица 7 – Първите рацептори за докосване на бебето ви се развиват в устните и бузите му. През следващите шест месеца те ще се разпространят навсякъде в тялото му.

Седмица 11-15 – Носът на бебето ви се развива.

Седмица 13-15 – Вашето бебе вече има зрели вкусови пъпки. То може да открие силни вкусове в амниотичната течност и ще увеличи поглъщането й в отговор на сладките вкусове.

18-та седмица – Ушите и мозъкът на вашето бебе са се развили достатъчно, за да може да започне да чува сърцето и гласа на майка си, а шумът от кръвта се втурва през пъпната връв.

Седмица 25 – Ушите на бебето ви са структурно завършени. Сега може да чуе ясно гласа на майка си и може би баща си (ако е достатъчно близо). Също така ще се стресне в отговор на силни шумове. До седмица 27 то може да е в състояние да разпознае гласовете на родителите си.

Седмица 26 – Очите на бебето ви се отворят и започват да мигат! То ще може да види слаби форми до 33-та седмица, когато зениците на очите му започват да се адаптират към промените в светлината.

Седмица 28 – Вашето бебе може да вкуси по-фини вкусове и да гълта около един литър амниотична течност на ден. Също така е наясно с миризмите. Доскоро учените вярваха, че дишането е необходимо за мириса. Сега се мисли, че едно бебе взема миризми от амниотичната течност, докато преминава през носните кухини. Вероятно първите вкусове и миризми на бебето му помагат да се подготви за пиенето на кърмата, която променя вкуса си според това, което майка яде.

Седмица 32 – Рецепторите за допир са се разпространили във всички части на тялото на вашето бебе, което го прави универсално чувствително към температура, болка и натиск.

 

Какво можете да направите преди раждането?

Какво можете да направите преди раждането?
Какво можете да направите по време на бременността, за да дадете на бебето си възможно най-доброто начало в живота?
Преди да погледнете как родителите могат да се наслаждават на взаимодействието с бебето, първото нещо, на което трябва да обърнете внимание е здравето на майката. Естествено, физическата среда на матката – и цялото тяло на майката – е от решаващо значение за растежа и развитието на бебето.


Мамо, сега е времето да се грижиш за здравето си, както никога досега. Ето как …

Почивайте си много
Не се изненадвайте, ако нуждата ви от сън се увеличава експоненциално, особено по време на ранната бременност. Вашето тяло в крайна сметка изгражда друг човек! Получете възможно най-много почивка и се възползвайте максимално от възможността да спите добре през първите две тримесечия, тъй като може да ви стане физически неудобно – и затова трудно да заспивате – през третото тримесечие.

Хранете се здравословно
За здрава бременност бъдете на балансирана диета с много пресни зеленчуци и плодове. Яжте риба, но избягвайте рибите, за които е известно, че са с високо съдържание на живак (като акули, риба меч и марлин). Рибата съдържа есенциални мастни киселини, за които е известно, че стимулират растежа на мозъка.
Избягвайте бързо хранене, обработенатаа храна и храни с високо съдържание на захар и наситени мазнини. Това не означава, че сладоледът и картофените чипсове са изключени от менюто (особено не, ако те са любимите ви храни) – но ги яжте от време на време със снизходителност. Не само нездравословна храна е лошо за вашето бебе, но и натрупването на килограми ще направи по-трудно за вас да продължите да се упражнявате, както и да имате лесно разждане и възстановяване (включително отслабване след бременността).

Взимайте добавки
Може да искате да приемете цялостна добавка за бременност – попитайте акушерката или лекар за препоръка. Друга възможност е да вземете само най-важните добавки, които са както следва:

Фолиева киселина – форма на витамин B9, фолиевата киселина е най-важната добавка за бременност. Употребата му е показала, че намалява риска бебета да развият дефекти на нервната тръба (деформации на гръбначния мозък и мозъка) до 70%. За предпочитане е да приемате 0,6-0,8 mg фолиева киселина дневно от един месец преди зачеването до края на първия триместър. Ако бременността Ви е непланирана, започнете да приемате фолиева киселина възможно най-скоро.

Калций – Необходимостта на жената от калций не се увеличава по време на бременност (вместо това тялото й поглъща повече калций от храната, която яде). Въпреки това е жизненоважно да получите достатъчно калций по това време, тъй като иначе тялото ви ще вземе калций от костите ви, за да даде на вашето бебе. Препоръчваният дневен прием е 1000 mg – колко повече да приемате под формата на добавка ще зависи от това колко ще получите от храната си. Тялото може да абсорбира само около 600 mg калций в даден момент, така че ако имате нужда от повече от 600 mg, вземете добавката си два пъти дневно.

DHA (докозахексаенова киселина) – Омега-3 – есенциална мастна киселина, DHA е доказано, че има редица полезни ефекти – както при майките, така и при бебетата. Високите нива на DHA при бременност (особено през третото тримесечие) са свързани с повишено внимание и по-висока интелигентност при деца на възраст 1 и 4 години съответно. Добавянето на DHA е свързано и с по-дълги бременности (в полза на бебетата), докато при жените, страдащи от депресия след раждането, са установени значително ниски нива на DHA.

Желязо – Някои лекари препоръчват всички бременни жени да приемат желязо. Други препоръчват само това, когато майката страда от анемия (която е по-честа по време на бременност, отколкото в други случаи). Говорете с Вашия лекар за това дали трябва да приемате добавка желязо. Ако решите да го взимате, може да сте по-податливи на запек (което във всеки случай е по-често по време на бременност) и ще трябва да увеличите приема на фибри. Ако решите да не взимате желязо, внимавайте за признаци на анемия, започващи от втория триместър. Симптомите включват замайване, изтощение, бледа кожа, затруднено дишане и сърцебиене.

Важно е да бъдете щастливи


Факт е: щастливи, здрави майки произвеждат щастливи, здрави бебета!
Високите нива на кортизол (стресов хормон, отговорен за реакцията на тялото срещу бягство) по време на бременност се свързват с бебета, които плачат повече и спят по-малко след раждането.
Хроничният стрес при бременност също е свързан с ниското тегло при раждане при бебетата. Следователно в интерес на всички е мама да обръща допълнително внимание на емоционалното си състояние, което прави релаксацията и намаляването на стреса два от нейните най-важни приоритети.

Понякога, въпреки най-добрите ни усилия, животът е стресиращ по време на бременност. Ако това е валидно за вас, не забравяйте да отделяте редовно време, за да направите нещо, което ви успокоява – било то йога, медитация, слушане на любимата ви музика, гледане на любимото ви телевизионно шоу или топли балончета ( но избягвайте много топла вода, защото е лошо за бебето).

Значението на физиологичните ефекти, предизвикани от такива дейности, трудно могат да бъдат преувеличени. Простият акт на дълбока релаксация ще промени химичния състав на кръвта, намалявайки нивата на кортизол и подобрявайки имунната функция. Не само това е добро за развиващата се нервна и имунна система на вашето бебе, но ще се почувствате по-силни и по-малко разочаровани – особено, когато се борите с драматичните физически промени на третия триместър.

Мама разбира се също иска да запази енергийните си нива в подготовката за раждането (да не говорим за работата по грижите за новороденото!). Сега е моментът цялото семейство да се събере заедно и да помогне на мама и бебето да бъдат толкова здрави и щастливи, колкото е възможно – като насърчават мама да се храни добре и да си почива много, като й напомня да приема добавки за бременност (бременните жени могат много да забравят!)