„Използвай го или го изгуби „

Процесът на резитба е илюстрация на високата пластичност (приспособимост) на младите мозъци, които са буквално изваяни от средата, в която те са израстнали.

Научно изследване за това как точно опита оформя мозъка е довело до теорията за “критични периоди” – определени периоди от време, в който трябва да се появи стимулация, или възможността да се развива нормално функциониране ще бъде загубена.

Нищо не е по-пагубно за развитието на мозъка бебето от недостига на стимулация. По същия начин, пресищане с подходяща стимулация ще произвежда по-добри от нормалните за възрастта невронни вериги.

В момента има направен класически експеримент – котенца били оставени със завързани очи в продължение на няколко месеца след раждането и после превръзката им била махната. Техните мозъци не са имали възможност да развиват невронните пътища, необходими за обработка на визуална информация. По същия начин, бебета с катаракта, тя трябва да бъде отстранена в рамките на първите няколко месеца от живота им, или после ще страдат от постоянно увреждане на зрението.

В едно проучване, новородени плъхове са били поставени в една от двете среди – на “обогатената”, изпълнена с детски играчки и препятствия, или на “бедната” – празна. След 80 дни бивааустановено, че плъховете, които са били стимулирани имат мозък с дебела мозъчната кора (част от мозъка, която контролира памет и възприятие), по-големи неврони, и по-сложни дендритни мрежи.

Същият принцип важи и за развитието на мозъка на човешките бебета. Учените са открили, например, че някои области на мозъка са по-големи и по-развити при деца, които свирят на музикални инструменти, отколкото при тези, които не го правят. Тези области включват малкия мозък, който обработва ритъма и времето, и мазолестото тяло, което действа като проводник за комуникацията между лявото и дясното полукълбо на мозъка, което е от жизненоважно значение за музикантите координиращи техните десни и леви ръце.