Защо играта е важна?

Играта е най-естественото нещо в света. Това, което може би не знаете е, че има много повече в нея, отколкото просто да се забавлявате. Това е чрез играта вашето дете ще развие основни житейски умения. Също така ще се научи как да взаимодейства с връстници и възрастни и да открива творчество. Но и да адаптира и развива нови умения, както и да изучи цял набор от емоции. Играта играе жизненоважна роля в умственото и физическото развитие на детето ви. Като родител трябва да осъзнаете своята отговорност за създаването на възможности на детето си да играе.

Бебетата и малките деца учат много от играта. Тези дейности им помагат да развият ценни умения, от които те ще се нуждаят по-късно в живота си.

• Играта улеснява когнитивното развитие на вашето дете

 Играта е начина, по който детето ви научава за света около него. Когато детето чува, вижда, докосва, вкусва или помирисва нещо, посланията се изпращат към мозъка. Така се създават важни когнитивни връзки. Дейности като люлеене на бебето, пеене, четене, игра и смях с него, спомагат да оформите мозъка на детето ви. Предоставянето на вашето дете на различни дейности за преживяване, ще доведе до повече мозъчни връзки. Повторението на тези дейности само ще помогне да се направят тези асоциации по-силни.

• Играта е перфектната възможност да се свържете с детето си.

Играенето на игри с малкото ви дава възможност да играете важна роля в развитието на социалните умения на детето си. Действайки като ръководство, докато изследвате подходящите отговори на определени дейности и развивате ценности. Можете да вземете всяко време за игра като шанс да се сближите с бебето. Детето ви научава повече за света чрез игрите, които играете, то научава повече за вас и колко много го обичате.

• Вашето бебе развива моторни умения по време на игра.

Игри, които включват моторни умения като преобръщане, пълзене и ходене, хващане на предмети и рисуване, подобряват разбирането на тези способности на детето ви. Така помагат да се подготвят децата за по-напреднали нива на физическа активност.

• Играта също така помага на детето да упражнява умения в комуникацията.

Добрите комуникативни умения се усъвършенстват по време на играта. Дори детето да е прекалено малко, за да говори, то ще се научи да ви казва как се чувства чрез изражения на лицето, жестове и звуци. Идентифицирането на тези изрази устно с помощта на прости думи като „щастлив“, „тъжен“ и „развълнуван“ ще даде възможност на детето ви да свърже думите с чувствата си.