Защо играта е важна?

Играта е най-естественото нещо в света, но това, което може би не знаете е, че има много повече в нея, отколкото просто да се забавлявате. Това е чрез играта вашето дете ще развие основни житейски умения, ще се научи как да взаимодейства с връстници и възрастни, да открива творчество, да адаптира и развива нови умения, както и да изучи цял набор от емоции. Играта играе жизненоважна роля в умственото и физическото развитие на детето ви и като родител трябва да осъзнаете своята отговорност за създаването на възможности на детето си да играе.

Бебетата и малките деца учат много от играта, а тези дейности им помагат да развият ценни умения, от които те ще се нуждаят по-късно в живота си.

• Играта улеснява когнитивното развитие на вашето дете. Играта е начина, по който детето ви научава за света около него. Когато детето чува, вижда, докосва, вкусва или помирисва нещо, посланията се изпращат към мозъка и се създават важни когнитивни връзки. Дейности като люлеене на бебето, пеене, четене, игра и смях с него, спомагат да оформите мозъка на детето ви. Предоставянето на вашето дете на различни дейности за преживяване, ще доведе до повече мозъчни връзки, и повторението на тези дейности само ще помогне да се направят тези асоциации по-силни.

• Играта е перфектната възможност да се свържете с детето си. Играенето на игри с малкото ви дава възможност да играете важна роля в развитието на социалните умения на детето си, действайки като ръководство, докато изследвате подходящите отговори на определени дейности и развива ценности. Можете да вземете всяко време за игра като шанс да се доближите до бебето – тъй като детето ви научава повече за света чрез игрите, които играете, то научава повече за вас и колко много го обичате.

• Вашето бебе развива моторни умения по време на игра. Игри, които включват моторни умения като преобръщане, пълзене и ходене, хващане на предмети и рисуване, подобряват разбирането на тези способности на детето ви и помагат да се подготвят за по-напреднали нива на физическа активност.

• Играта също така помага на детето да упражнява умения в комуникацията. Добрите комуникативни умения се усъвършенстват по време на играта с вашето дете и дори детето да е прекалено малко, за да говори, то ще се научи да ви казва как се чувства чрез изражения на лицето, жестове и звуци. Идентифицирането на тези изрази устно с помощта на прости думи като „щастлив“, „тъжен“ и „развълнуван“ ще даде възможност на детето ви да свърже думите с чувствата си.