Защо да започнем рано да учим бебето си?

Периода от раждането до осем годишна възраст – и специално от раждането до три годишна – е критичен за развитието на мозъка на бебето.

Това е така, защото в първите години на живота лежи неврологичната основа за интелектуалния растеж в юношеството и зрелостта.

От момента на зачеването, невроните (нервните клетки) на мозъка се размножават по-бързо от всички други клетки в тялото на бебето.

Бързите темпове на развитие на мозъка на бебето продължава в ранна детска възраст: при раждането, мозъкът тежи 25 на сто от теглото на възрастния; на едногодишна възраст е 50%; на две години- 75 процента; и на три години – 90 процента.

Мозъкът на възрастен има над 100 милиарда неврони, по-голямата част от които са се образували по време на първите пет месеца в утробата! Последните изследвания показват, че нови неврони могат да бъдат създадени през целия живот – но вероятно само в достатъчни количества, за да заменят тези, които са починали.

Всеки от невроните в мозъка е свързан с около 5000 други. По принцип, колкото повече дендрити (клонове между невроните) и синапси (връзки между невроните) в мозъка има, толкова по-голяма е неговата процесорна мощ. Повече пътища означава, че информация може да пътува по различни начини, което отваря вратата за по-бързо и по-сложно мислене.

Това е вярно при възрастни, но не при детето. Мозъкът на бебето ви действително има повече синапси от вашия – но само защото той не е преминал важен етап в развитието, известен като синаптична резитба, в което мозъкът изтрива ненужните невронни връзки в интерес на организацията и ефективността си.ю