[siteorigin_widget class=“SiteOrigin_Widget_Image_Widget“][/siteorigin_widget]

Аз съм Мария Каменова. По образование съм психолог и психотерапевт по когнитивно-поведенческа терапия от Университет Бремен, какато и специалист съм по ранно детско развитие. Работя предимно с деца от около 8 години. С годините започвах да работя с все по -малки деца, забелязвайки че при тях може да се постигне по-голяма промяна. Консултирам деца на всякаква възраст, както и родители с новородени бебета. При психотерапевтичната си работа използвам основно когнитивно-поведенческата терапия и арттерапията, работя и с много метогологии за ранно детско развитие като на Глен Доман, Макато Шихида, Монтесори, Тимоти Кейлинг, PEKIP и други.

За бебетата от раждането до 3 години е важно да се обръща внимание на всички области на развитие всекидневно, като постоянно им се предлагат нови стимули и възможност да затвърждават вече наученото. Ученето с дясното полукълбо е много ефективно и е чрез всички сетива под формата на игра. Ежедневно трябва да се тренира грубата и финнатта моторика, както и когнитивното развитие с различни забавни упражнения и дейности, да се говори, показват и разясняват емоциите за социалното, емоционалното и социалното развитие. При всяко бебе някой дейности стават лесно и естествено, а за други е необходима уместна помощ от родител. Във видеята ми давам за всяка сфера на развитие и за всяка възрастова група подходящи стимулации, обяснявайки защо, как и колко често да се практикуват. Обучението на този етап е хубаво да се води от родител, а игрите с подръчни материали са много достъпни и лесно приложими. Давам и упражнения за диагностика на развитието на вашето бебе, за да знаете на кои области да наблегнете.
Бих посъветвала родителите на бебета: Прегръщайте, целувайте, играйте и се радвайте на вашето бебе! Не може да се предозира и е безценно!
Моята цел в живота: Да помогна на възможно повече деца, да водят смислен и изпълнен с щастие живот!